REGLER: SÅDAN SPILLER DU 7 KABALE

Nedenfor har vi beskrevet de grundlæggende spilleregler for 7 kabale.

Spilleområdet

For at du kan lære spillet at kende, viser vi først, hvordan spilleområdet ser ud. Det består af fire afsnit:

Spilleområdet i 7 kabale med forklaring1: Bunke

2: Affaldsbunke

3: Grundbunker

4: Tableau

Trækning af kort

For det meste kan du vælge i menuen, om du vil trække 1 kort (nemt) eller 3 kort (svært) ad gangen. Begyndere anbefales at spille med at trække 1 kort ad gangen. Til 7 kabale bruges et almindeligt sæt spillekort uden jokere, dvs. 52 kort. På tableauet er der på forhånd fordelt 28 kort i 7 kolonner. Antallet af kort i en kolonne stiger med 1 kort for hver kolonne fra venstre mod højre, så der ligger 1 kort i første kolonne og 7 kort i sidste kolonne.

Spillets formål

I 7 kabale gælder det om at få lagt alle 52 spillekort fra bunken og tableauet på plads i de 4 grundbunker, sorteret efter kulør og i rækkefølgen es, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, knægt, dame, konge. Følgende regler skal overholdes:

Spilleregler for 7 kabale

Flytning af kortene på tableauet: Først skal du se efter, hvilke kort du kan lægge i sekvenser på selve tableauet. Her må du kun lægge rød oven på sort og omvendt. Eksempel: En rød ruder 6 kan lægges oven på en sort spar 7, og på den røde ruder 6 kan der lægges en sort 5'er – og så videre. Når du ikke kan foretage flere handlinger på tableauet, fortsætter du ved at trække kort fra bunken. Her skal du se efter nye kort, du kan lægge på tableauet.

Tomme kolonner på tableauet: Hvis en kolonne på tableauet er blevet tom, kan du kun lægge en konge her.

Flytning af flere kort ad gangen: Du kan flytte spillekortene 1 ad gangen, men du kan også flytte dem i fortløbende sekvenser. Har du f.eks. en sort konge, der ligger fri, og en rød dame og en sort knægt, der ligger sammen, kan du flytte disse 2 kort over på kongen samtidig.

Flytning af kort til grundbunkerne: De kort, der lægges på plads i de 4 tomme grundbunker, skal i modsætning til kortene på tableauet sorteres efter kulør og i rækkefølge, som altid begynder med et es. Har du f.eks. en spar es liggende frit i spilleområdet, kan du flytte den til en af de 4 tomme grundbunker. Hvis du senere i spillet finder en spar 2, lægges denne oven på esset, og sådan fortsætter du op til spar konge.

Sådan går kabalen op

Et vundet spil 7 kabaleDu har vundet spillet, når alle kort er flyttet fra tableauet og bunken og lagt på plads i grundbunkerne. Det lykkes ikke altid at få en 7-kabale til at gå op, men du har langt større chancer for at vinde spillet, hvis du vælger at trække 1 kort i stedet for 3 kort ad gangen.

Score

I de fleste spil på 7kabale.dk bruges Microsoft Windows' standardscore. Pointtællingen sker på følgende måde:

Du får 5 point for hvert kort, du flytter fra bunken til tableauet, og 10 point for hvert kort, du flytter fra tableauet til en grundbunke. Derudover findes der en tidsbonus, som udregnes på baggrund af en særlig formular. Denne bonus lægges oven i den opnåede pointscore.

Strategier

Vi har lavet en oversigt over en række smarte strategier for 7 kabale, som får kabalen til at gå hurtigere op. Læs dem grundigt igennem, og du vil opleve, at du hurtigt bliver bedre til spillet.